Snedækkede fjeldtoppe og blå himmel.
Transparency International Greenland

Hvad er Transparency International Greenland?

Transparency International Greenland er en organisation, der arbejder for forebyggelse af korruption i Grønland i samarbejde med den internationale paraplyorganisation Transparency International.

Det gør foreningen ved at arbejde for vidtgående åbenhed i den offentlige forvaltning, åbenhed i det private erhvervsliv og generel gennemsigtighed i samfundet – og ved i øvrigt at udbrede oplysning om korruption og dets skadevirkninger.

Foreningen forpligtiger sig til at følge Transparency International’s retningslinjer ved:

  • Opmærksomt at følge lovgivning, administrativ praksis m.v. i både private og offentlige organisationer med henblik på at konstatere adfærd, der fremmer eller negligerer korruption, og dernæst at
  • Gøre opmærksom på eventuelle svagheder og stille forslag til forbedringer

Hvad er korruption?

“Korruption er misbrug af betroet myndighed for egen vindings skyld”

Korruption kan derfor være mange ting. Som eksempel kan nævnes bestikkelse og smørelse, som er meget direkte former for korruption. Eller politiske donationer, velgørenhedsdonationer, sponsorater, interessekonflikter, gaver eller underholdning, som kan befinde sig i en gråzone, hvor man i mange tilfælde kan være i tvivl om, hvorvidt der er tale om korruption. Korruption kan være til stede i forskellige grader, men fælles for dem alle er, at de skaber ulighed i samfundet, fordi nogle borgere – enten via kontakter eller ved at betale – opnår muligheder, der ikke er åbne for alle borgere i samfundet. Korruption angår derfor også dig!

Whistleblowere

Samfundet har brug for whistleblowere

Inatsisartutlov om beskyttelse af whistleblowere træder i kraft pr. 1. januar 2025. Den kommer til at gælde for alle offentlige og private, der skal tilslutte sig en ekstern ordning. Virksomheder med under 100 ansatte har dog frist til 1. juli 2025 for at oprette en ordning.

Loven er en erkendelse af at et godt tilsyn og kontrol ikke kan stå alene, når det gælder beskyttelse af landets ressourcer, både til lands og til vands, som findes spredt ud over hele landet. Alle må anstrenge sig for at passe på disse ressourcer. Med den nye inatsisartutlov kan alle, både ansatte og øvrige personer, som får kendskab til uærlige procedurer, bedrageri, nepotisme eller anden misbrug af systemet, trygt gøre opmærksomme på kritisable eller direkte ulovlige forhold.

Loven tilsiger arbejdsgivere, at de i en klar og lettilgængelig form skal stille oplysninger til rådighed for sine arbejdstagere om proceduren for at foretage indberetning til den eksterne whistleblowerordning.

Overvejer du at blive whistleblower?

I dag findes en række forskellige whistleblowerordninger såvel interne som eksterne. I Håndbog om anti-korruption og Håndbog for kommuner (se under publikationer) kan du læse om whistleblowere. Transparency anbefaler, at du undersøger, hvilken ordning der findes på din arbejdsplads. Tal også med din tillidsmand, hvis du er i tvivl.

Transparency har ikke mulighed for at gå ind i enkeltsager og kan derfor ikke hjælpe dig, hvis du udsættes for repressalier.

 

Nyheder i pressen

  • Pact of the Future

    FN samler verdens ledere til ’Summit of the Future’ i dagene 22. og 23. september. Den eksisterende pagt for fremtiden skal opdatere og Transparency International opfordrer til, at kampen mod korruption indgår som en prioriteret indsats. Læs mere

  • PM om IACC 2024

    Transparency International Greenland har deltaget i verdens største anti-korruptions konference.  Konferencen blev afholdt i Lithauens hovedstad Vilnius i dagene 18. – 21. juni. Flere end 2000 deltagere fra over 100 forskellige lande kæmper modigt for at… Læs mere

  • Medlemsmøde og ekstraordinær generalforsamling.

    Transparency International Greenland indbyder alle medlemmer til at høre om og diskutere whistleblowere. Baggrunden er at Inatsisartut dags dato har vedtaget Inatsisartutlov om beskyttelse af whistleblowere i Grønland. Onsdag den 5. juni kl. 16 – 17.30… Læs mere