Minedrift i Grønland skal være til gavn for befolkningen

PRESSEMEDDELELSE

18.12.2024

Minedrift i Grønland skal være til gavn for befolkningen og drives transparent.

Transparency International Greenland (TIG) følger med interesse det gravearbejde som NOAH sammen med andre udenlandske miljøorganisationer stadigt og vedholdende udfører. Det kræver mange ressourcer at afdække tvivlsomme selskaber inden for mineindustrien og vi hilser derfor alle ressourcer i det arbejde velkommen.

”Det sidste Grønland har brug for, et endnu et mineselskab, der ikke retter sig efter loven”, udtaler NOAH i en pressemeddelelse fra 13. december 2024. ”Denne udtalelse bakker jeg helt og fuldt op”, udtaler formand for TIG Inuk Lundblad.

Ved indførelsen af Selvstyret i 2009 fik Grønlands Selvstyre ejendomsretten til undergrunden og dermed retten til at råde over og udnytte mineralske råstoffer i undergrunden. Dengang var lovgivningen ikke på plads, og TIG engagerede sig i den første storskalalov, som siden er blevet justeret og ajourført til nuværende minerallov. Dette gjorde vi for at være med til at forhindre, at vort land blev offer for ’ressourceforbandelsen’, det paradoksale forhold at lande, som er rige på naturressourcer, ofte har fattige befolkninger og at mikrostater er særlig eksponerede på grund af det ulige styrkeforhold mellem de nationale myndigheder og de multinationale selskaber.

Grønland er et retssamfund, hvilket udenlandske selskaber må sande og respektere. TIG har beskyttelse af samfundets ressourcer som et klart mål og har tillid til, at myndighederne/Råstof-direktoratet efterlever lovens ord.

Inatsisartutlov om mineaktiviteter foreskriver, i kapitel 10 om forundersøgelsestilladelser, efterforskningstilladelser og udnyttelsestilladelser, at en rettighedshaver ikke må have accepteret en bøde eller være idømt anden straf for bestikkelse, hvidvask af penge, svig eller kartelvirksomhed inden for de seneste 4 år. Dette skal naturligvis undersøges af myndighederne – og her ser TIG en potentiel fare i ’det ulige styrkeforhold mellem nationale myndigheder og de store selskaber’. Netop derfor hilser TIG med glæde at NGO’er på verdensplan bidrager med deres viden.

Vi håber, at Naalakkersuit vil forholde sig til – dele med offentligheden – den af bl.a. NOAH til Nasdaq fremsendte meddelelse om forkerte oplysninger fra Critical Metals Corp.

TIG savner i Naalakkersuisut’s Råstofstrategi, at der tages klar afstand til korruption og at det vil forhindres. Korruption, bestikkelse og hvidvask er noget vi ikke vil have i Grønland, det kan ikke siges og skrives for ofte og derfor bør det også fremgå af den gældende strategi for råstofområdet. Det er ikke nok at korruption, bestikkelse og hvidvask er ulovlige, vi skal forsøge at forhindre dem.