Åbent brev om prioritering af antikorruption

/Nuuk, 18.09.2024

Til Formanden for Naalakkersuisut

[email protected]

Åbent brev om prioriteringen af antikorruption

Vi i Transparency International Greenland (TIG), er glade for, at der har været  bred politisk opbakning til at arbejde imod korruption her i Grønland.

Dette, da vi alle ønsker, at der passes bedst muligt på vore fælles  ressourcer, og at det så vidt muligt undgås, at enkeltpersoner kan misbruge deres særligt betroede stilling eller magt.

Arbejdet med en god selskabsledelse i Selvstyreejede selskaber

Den 28. marts 2023, blev en bred politisk aftale om ejerskabspolitik for de selvstyreejede selskaber offentliggjort. Heri kunne vi med glæde se, at der udover arbejdet med mere gennemsigtighed i driften af selskaberne, også ville blive set på styreredskaberne.

”De hidtidige styringsredskaber ”Redegørelse og ejerskabsforhold og udviking i de helt eller delvist selvstyreejede aktieselskaber” og ”Retningslinjer for god selskabsledelse” blev godkendt i 2011 og 2012. Samfundet og selskaberne har udviklet sig meget i de seneste 10 år, hvilket pålræver en opdatering af styringsværktøjerne, så de afspejler udviklingen. Styringsredskaberne opdateres med afsæt i denne politiske aftale om ejerselskabspolitik.”

Vi kunne også se, at den ene aftalepart i foråret 2024 savnede opfølgning på det politiske forlig, og udtrykte noget kritik af, hvad der reelt var sket siden.

TIG har heller ikke kunnet se den årlige evaluering, som den 7. marts 2024, blev meldt ville komme i samme måned.

Vi mangler fortsat at se den nye ”Retningslinjer for god selskabsledelse”.

Arbejdet med en antikorruptionsstrategi

Det var med blandende følelser, da vi så, at et enigt Inatsisartut vedtog[1]at Naalakkersuisut skulle arbejde med en Antikorruptions-strategi. I TIG havde vi selvfølgelig håbet, at Grønland ville tilslutte sig FN’s konvention imod korruption.

Vi var dog forhåbningsfulde, da vi også kunne se på Naalakkersuisuts svarnotat, at arbejdet ville påbegyndes:

”.. På den baggrund vil Naalakkersuisut påbegynde arbejdet med en antikorruptionsstrategi og på arbejdet med at implementere konkrete tiltag imod korruption.

Naalakkersuisut har noteret sig udvalgets opfordring om, at der i den kommende strategi bør fastsættes frister for implementering og for en efterfølgende evaluering af de forskellige tiltag. Denne opfordring vil blive imødekommet…”.

TIG konstaterer, at der desværre endnu ikke blevet offentliggjort nogen antikorruptionsstrategi.

Arbejdet med en lov om beskyttelse af whistleblowere

Det var med glæde, at vi kunne overvære, at et enigt Inatsisartut d. 23. maj 2024, stemte for vedtagelsen af en lov om beskyttelse af whistleblowere.

Dette er et stort skridt, og vi var også glade for, at Naalakkersuisut ligeledes meddelte at de ville lave en oplysningskampagne og selv skulle indgå aftaler før loven ville træde i kraft  1. januar 2025.

Ved henvendelse i sommeren 2024, hvor TIG tilbød sin bistand, fik vi oplyst, at det endnu ikke var afklaret, hvilken myndighed der ville står for opgaven med oplysningskampagnen.

Hvad sker der nu? Bolden er hos Naalakkersuisut!

Hvis Grønland havde tiltrådt FN’s konvention, ville Naalakkersuisut løbende skulle redegøre for deres arbejde over for FN. TIG står som vagthund og prøver hermed  at holde Naalakkersuisut ansvarlig for deres egne aftaler og løfter.

Vil vi ikke passe bedre på de fælles ressourcer? Vil vi sikre at vores selskabers ledes med høje faglige standarder og krav? Vil vi passe på de modige personer som gør opmærksom på uregelmæssigheder og magtmisbrug?

Hvad skal der ske nu?

Vi i Transparency International Greenland er af den sikre overbevisning at samarbejde mellem regeringen, erhvervslivet og civilsamfundet giver de bedste resultater. TIG harbegrænsede ressourcer, men vi er villige til at komme i arbejdstøjet og byde ind med det vi kan.

Med vanlig hilsen

Inuk Lundblad

Formand for Transparency International Greenland


[1] 2. behandlingen af pkt. 36 FM2023