Åbenhedspris 2023

PRESSEMEDDELELSE

På billedet ses Inuk Lundblad, formand for Transparency international Greenland, Masaana Egede, direktør for Mediehuset Sermitsiaq AG og Dorthe Olsen, chefredaktør for avisen Sermitsiaq.

Avisen Sermitsisaq vinder Grønlands Åbenhedspris 2023

Transparency International Greenland har oprettet og uddeler for første gang Grønlands Åbenhedspris. Prisen har til formål at hylde nogle af de mennesker i det grønlandske samfund, som er med til at arbejde for at gøre Grønland til et mere åbent samfund og vise, hvilke konsekvenser korruption kan have.

Dommerkomiteen for Åbenhedsprisen 2023 bestående af Inuk Lundblad, formand for TIG, Naja Paulsen, journalist og afdelingsleder for Journalistik på Ilisimatusarfik og Anita Hoffer, ekspertmedlem af TIG, har gennemgået indstillingerne og på baggrund af dem udpeget en vinder. Vinderen af Åbenhedssprisen 2023 er avisen Sermitsiaq.

Avisen vinder prisen for deres undersøgende journalistik og artikler, der har bidraget til, at offentligheden har fået indsigt i bl.a. kvotetildelingen inden for fiskeriet og ejerforhold i mineindustrien samt andre artikler om manglende transparens i vigtige samfundsforhold.

Prisen gives ikke for den enkelte gode afsløring af magtmisbrug og lukkethed, men Åbenhedsprisen tildeles til Sermitsiaq, som en anerkendelse af det vedvarende arbejde med at skubbe på fælles holdningsændring om mere åbenhed i samfundet.

Graverjournalistik er en afgørende del af et demokrati. Dommerkomiteen vil med denne pris give udtryk for, hvor vigtigt det er for journalistikkens rolle i samfundet at denne form for journalistik har sin plads i de grønlandske medier.

Avisen Sermitsiaq tildeles derfor også Åbenhedsprisen 2023 for deres vedvarende mod til at stå frem, især i et lille samfund, hvor det journalistiske arbejde kan være udsat. Journalisterne i Sermitsiaq har vist styrken til at researche og skabe debat, ligesom de har vist at det er vigtigt at afsætte ressourcer til afdækninger, som skaber debat. Debat og åbenhed er nogle af grundstenene for et mere transparent samfund.

Det medfølgende diplom symboliserer, at åbenhed underminerer magtmisbrug og nepotisme. Ligesom vanddråber underminerer is og skaber sprækker der vokser og bliver til åbent vand.